راه اندازی رستوران یکی از رؤیاییترین ایدهها برای کارآفرینان است. حتماً تابهحال دیدهاید که یک رستوران تازه تأسیس به طور ناگهانی محبوبیت و موفقیت فوری به دست میآورد، در حالی که دیگر رستورانها در اولین سالگرد فعالیت خود تعطیل میشوند. افتتاح یک رستوران بهآسانی که فکر میکنید نیست، بلکه مستلزم مقدار زیادی کار، صبر، اشتیاق و استراتژیهای دقیق است. در حقیقت این موفقیت در کسب و کار به صورت اتفاقی و خود به خودی اتفاق نمیافتد. این موفقیتها حاصل برنامهریزی دقیق میباشد. شروع یک کسب و کار یعنی شروع ریسک. در ادامه گروه نرم افزاری محک شما را با مراحل راه اندازی رستوران آشنا میکند.
مراحل راه اندازی رستوران چیست؟
راه اندازی رستوران از آن دسته مشاغلی است که نیاز به برنامه ریزی دقیق دارد و زمانی این برنامه ریزی ثمربخش است که به چند مرحله تقسیم شود. مراحل راه اندازی رستوران به شرح زیر است:
- نامگذاری برند رستورانی
- طراحی منو رستوران
- نوشتن طرح کسب و کار برای رستوران
- برآورد هزینه راه اندازی رستوران
- انتخاب بهترین مکان برای رستوران
- دریافت جواز کسب رستوران
- طراحی فضای رستوران
- تهیه مواد مصرفی رستوران
- استخدام پرسنل و نیروی کار برای رستوران
- ایده تبلیغاتی مؤثر برای رستوران
- برگزاری افتتاحیه با بهترین خدمات
نام گذاری برند رستورانی
اگر همیشه رؤیای راه اندازی رستوران خود را در سر میپروراندید، بارها درباره مفهوم رستوران خود فکر کردهاید. انتخاب مفهوم درست برای برند رستورانتان، بخش سرگرمکنندهای از فرایند تأسیس رستوران است. زمانی که به قوه تخیل خود اجازه میدهید آزاد و رها باشد، باید به نوع رستورانی که میخواهید افتتاح کنید، سبک غذاهایی که سرو میشود و سبک خدماتی که قرار است ارائه شود هم فکر کنید. حتی فضای داخلی رستوران شما نیز باید مطابق با مفهوم برند شما باشد.
برند رستوران شما نشان دهنده هویت آن به مردم است. نام رستوران، لوگو، طراحی منو و کالای شما باید تصویری منسجم از برند شما ارائه دهد. شاید جالب باشد که جمعیت شناسی منطقه تأسیس رستوران نیز میتواند روی انتخاب نام برند تأثیرگذار باشد.
طراحی منو رستوران
در صنعت رستوران، فستفود و کافیشاپ، داشتن طراحی منوی منحصر به فرد ضروری است. منوی شما ابزاری اصلی محسوب میشود که فروش بیشتر را به سمت کار شما سوق میدهد. طراحی منو خوب به شما در فروش بیشتر و افزایش سود کمک میکند. علاوه بر این، مطالعات نشان دادهاند که یک منو با طراحی خوب میتواند سود شما را 10 تا 15٪ افزایش دهد.
انتخاب آیتمهای منوی مورد نظر باید هر فرد شکمویی را جذب کند. منوی شما میتواند تعیین کننده نوع تجهیزات مورد نیاز، مهارتهای لازم برای استخدام کارکنان و نوع جمعیت هدف رستوران شما باشد. بهعنوانمثال، اگر یک منوی دسر پر از شیرینیهای لطیف فرانسوی را طراحی میکنید، به یک آشپز شیرینی پزی و لوازم آن نیاز دارید.
جمعیت هدف خود را نیز در نظر بگیرید. برای مثال اگر قرار است مشتریان شما دانشجو باشند، منوی رستوران شما باید متناسب با جیب آنها باشد.
نوشتن طرح تجاری برای رستوران
راه اندازی رستوران، مانند هر کسب و کار جدید دیگری، نیاز به یک طرح تجاری قوی دارد. در حقیقت طرح تجاری رستوران تمام جنبههای کسبوکار جدید شما، از مفهوم رستوران گرفته تا امور مالی را در بر میگیرد. هدف از ایجاد طرح تجاری، آسانتر کردن فرایند بازاریابی مشتریان بالقوه است. هنگامی که به دنبال وام برای راه اندازی رستوران خود هستید، طرح کسب و کار به عنوان مدرکی برای موفقیت سرمایه گذاری شما عمل میکند.
چه مواردی باید در طرح کسب و کار رستوران ذکر شود؟
اجزای اصلی طرح کسب و کار رستوران به شرح زیر است:
- خلاصه اجرایی
- نمای کلی و شرح شرکت
- مفهوم و منو
- ساختار مدیریت و مالکیت
- کارمندان و نیازهای کارکنان
- بازاریابی و تجزیه و تحلیل رقبا
- تبلیغات و استراتژیهای بازاریابی
- پیش بینی خلاصه مالی
برآورد هزینه راه اندازی رستوران
قدم بعدی که برای راه اندازی رستوران جدید شما نیاز است، دریافت بودجه است. بسیاری از ما سرمایه کافی برای هزینه افتتاح یک رستوران بدون کمک مالی را نداریم.
با تخمین مجموع هزینههای راه اندازی رستوران همراه با هزینههای مورد نیاز برای فعالیتهای روزانه شروع کنید. از این اطلاعات برای ایجاد بودجه و پیش بینی هزینه کل اداره رستوران خود برای سال آینده استفاده کنید.
سپس بودجه برآورد شده را با مقدار سرمایهای که در دست دارید مقایسه کنید. به یاد داشته باشید که هزینههای مجوزها، تجهیزات، تعمیرات ساختمان و حقوق کارکنان را نیز در محاسبات خود لحاظ کنید.
رستورانها جزو مشاغلی محسوب میشوند که گردش مالی به نسبت زیادی دارند. همیشه مدیریت هزینهها در یک رستوران برای فعالان این صنف با چالشهای بسیار زیادی همراه بوده است. محاسبه هزینه خرید مواد اولیه رستوران به صورت روزانه و ماهانه، کنترل روی میزان فروش، ارزیابی سود فروش، تشخیص فروش و درآمد برخی غذاها همیشه برای فعالان این حوزه با چالش همراه است. با استفاده از نرم افزار حسابداری رستوران محک میتوان این کار را به راحتی انجام داد.
انتخاب بهترین مکان برای رستوران
برای کسانی که میخواهند رستوران راه اندازی کنند، اولین و مهمترین دغدغه، انتخاب بهترین مکان برای راه اندازی رستوران است. داشتن یک مکان مناسب نقش بسیار مهمی در موفقیت رستوران دارد.
برای انتخاب یک محل مناسب برای راه اندازی فستفود یا رستوران باید برخی ویژگیها را در نظر گرفت و طبق آنها به برآورد محل مورد نظر بپردازیم. در ادامه برخی از فاکتورهای مهم برای انتخاب مکان مناسب را عنوان کردهایم:
- دید و دسترسی: مکانی را انتخاب کنید که دید خوب داشته باشد. در دسترس بودن پارکینگ و سهولت دسترسی برای خودروها و عابران پیاده را در اولویت قرار دهید.
- شناسایی جمعیت هدف: موقعیت مکانی رستوران شما باید با شخصیت جمعیت هدف مطابقت داشته باشد.
- هزینه نیروی انسانی: هزینه نیروی کار شما بسته به موقعیت مکانی متفاوت خواهد بود. در مناطقی که هزینه زندگی بالاتر است، برای جذب کارمندان خوب باید دستمزد بیشتری بپردازید.
- اجتناب از دریای سرخ: از انتخاب محلههایی که مملو از رستورانهای مشابه و رقیب است که مستقیماً با برند شما رقابت میکنند اجتناب کنید.
دریافت جواز کسب رستوران
برای راه اندازی یک رستوران بایستی مجوز دریافت کرد. گروه نرم افزاری محک پیشنهاد میکند هنگام اقدام برای دریافت مجوزهای رستوران، از مشاور حقوقی استفاده کنید.
شرایط اخذ مجوز رستوران به شرح زیر است:
- داشتن مکانی با مساحت حداقل ۸۰ متر برای رستوران و ۱۰۰ متر برای احداث یک سلف سرویس است.
- یک رستوران باید تمامی امکانات برای انواع غذاهای داخلی و خارجی را داشته باشد. این امکانات میتواند شامل وسایل سردکننده، اجاق گاز و انواع فر، انواع ظروف پذیرایی و پخت و پز، یخچالهای ویترینی و… باشد.
- رستوران باید دارای پارکینگ بوده و در خیابان اصلی قرار بگیرد.
- فرد متقاضی دریافت جواز کسب رستوران باید دست کم ۵ سال سابقه کار داشته باشد.
مدارک لازم برای دریافت جواز کسب رستوران:
- داشتن تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران
- ارائه گواهی پایان خدمت سربازی یا معافیت دائم آن
- اصل و کپی تمامی صفحات شناسنامه به همراه کپی و اصل کارت ملی
- سند مالکیت و یا اجاره نامه رسمی یا مبایعه نامه از ملکی که قرار است در آن اقدام به ایجاد رستوران یا سلف سرویس شود. اگر متقاضی بخواهد از ملکی موروثی جهت احداث رستوران استفاده کند، رضایت محضری دیگر وراث به همراه فتوکپی و اصل شناسنامه ورثه و کپی گواهی حصر وراثت باید ارائه شود.
- سوابق تجاری، کارگاهی، کاربری محل کسب باید ارائه شود.
- رضایت مالک جهت تغییر شغل به رستوران یا سلف سرویس
- ارائه آخرین مدرک تحصیلی (به جز متقاضیانی که سن آنها بیش از ۵۰ سال می باشد)
- دوازده قطعه عکس سه در چهار
- ارائه کدپستی واحد صنفی مورد نظر به همراه فتوکپی از قبض تلفن واحد صنفی
- حدود صنفی ۳۰۰ متر باید رعایت شود.
- در صورتی که یک خانم متقاضی اخذ مجوز رستوران باشد، یک مرد تحت عنوان مباشر باید معرفی شود.
- گواهی معتبر برای دارا بودن معافیت تحصیلی یا پزشکی جهت دانشجویان
- اگر شریک و یا شرکایی دارید که با هم قصد راه اندازی رستوران دارید، باید کپی از مدارک هویتی و رضایت محضری شریک یا شرکا را نیز ارائه دهید.
- در صورتی که قبلا دارای جواز کسب بوده اید، باید اصل جواز یا کپی آن را نیز ارائه کنید.
- به کار بردن عناوین و نام های بیگانه و خارجی بر روی تابلو سر در واحد صنفی ممنوع می باشد و می بایست از کلمات و عبارات فارسی استفاده شود.
طراحی فضای رستوران
اینکه چه تعداد و چه نوع مشتریانی از رستوران استفاده میکنند و اینکه آیا بهصورت خانوادگی و یا مجردی است بسیار حائز اهمیت است. بنابراین باید تعداد نفراتی که قرار است در رستوران غذا بخورند از قبل مشخص باشد.
باید بدانید که سالن یک رستوران در واقع اتاق غذا خوری مشتریان محسوب میشود و باید به تعداد کافی میز و صندلی در آن باشد. برخی از رستورانها ها بدلیل کمی فضا و یا نوع غذایی که ارائه میکنند میتوانند از پیشخوانهایی با صندلی و یا بدون صندلی استفاده کنند. برای طراحی ساختمان رستوران باید مشخصات فنی مکان مناسب این کار بررسی شود، از جمله موارد زیر را باید حتماً در نظر گرفت:
- فضای رستوران: فضا باید به گونهای باشد که امکان سرمایش و گرمایش آن در تابستان و زمستان به خویی فراهم باشد. به همین منظور باید برای آن کولر و بخاری در نظر گرفته شود. اگر ابعاد رستوران بزرگ است حتماً تهویه مطبوع (گرمایشی و سرمایشی) مناسب در نظر گرفته شود. درجه حرارت داخل رستوران برای فصول مختلف سال و نیز بر اساس سلیقه مشتریهای قابل تنظیم باشد.
- هواکش: از ملزومات اصلی رستورانهای عمومی این است که هوای درون رستوران به طور منظم تهویه و تعویض شود و هوای تمیز وارد آن شود. چه در قسمت پخت غذا برای خروج دودودم ناشی از پخت و پز و چه در قسمت سالن برای به گردش درآوردن هوای تنفسی مشتریان که میتواند مملو از عوامل میکروبی و آلوده کننده باشد. این بخارات تنفسی و میکروبها در صورت خارج نشدن بر روی غذاهای روباز و نیز قسمت خالی بالای بطریهای آب و نوشابه وارد مینشینند و باعث آلوده شدن این مواد غذایی و نوشیدنیها میشوند. پس استفاده از هواکشهای قوی برای تخلیه هوا ضروری است.
- میزهای رستوران: مشخصات میزهای سالن غذا خوری و ابعاد آنها به شرح زیر است:
- فضای مناسب برای هر صندلی 1.5 تا 2.5 مترمربع
- فاصلهٔ بین میزهای رستوران 1.30 متر
- پردهها و دیوارها: پردهها و دیوارهای سالن رستوران باید قابل شستشو باشند و بهتر است پارچهای نباشند. پرده کرکره برای این کار خیلی مناسبتر است.
- کف رستوران: باید کاملاً قابل شستشو در نظر گرفته شود ودر عین حال لیز و خیلی صاف نباشد. سرامیکهای صاف برای این کار مناسب نیستند. بهتر است از موزائیک و یا سنگ استفاده شود.
- تسهیلات عمومی: لازم است که در رستوران چند سرویس بهداشتی خیلی تمیز در دورترین نقطه از سالن که با محوطه سالن تداخل نداشته باشد و از محل توزیع غذا هم دور باشد تعبیه شود. تمیزی این بخش خیلی مهم است و باید حتماً هواکش قوی و سیفون و مایع شستشوی دست در نظر گرفته شود و با پارتیشن از دیگر قسمتهای سالن جدا شود.
- پخش موسیقی: از آنجا که موسیقی ملایم میتواند باعث بهتر شدن اشتهای مشتریان و محو کردن صدای همهمه شود، ضروری است امکان پخش موسیقی یکنواخت از سقف و دیوارهها فراهم باشد و آهنگ ملایمی مطابق سلیقه مشتریان پخش شود.
- رستوران سلف سرویس : در این نوع از رستوران ها باید غذا بصورت بوفه تعبیه شود .در حقیقت ظروف حاوی غذا در اختیار مشتریان باشد تا مخلفات غذا از جمله سالاد و سوپ و سبزی و انواع سس و پیش غذاها را بتوانند همراه خودشان بردارند.
- آشپزخانه رستوران: غذا بهتر است در همان رستوران تهیه شود. برای این کار باید بخشی را بهعنوان آشپزخانه در نظر گرفت تا غذا در آنجا پخته و آماده شود. تمام قسمتهای آشپزخانه باید قابل شستشو باشند و به طور مرتب شسته و ضد عفونی گردند.
- هود در آشپزخانه: آشپزخانه حتماً باید دارای هواکشهای قوی باشد که بخارات غذا را از رستوران خارج کند. این کار از نظر بهداشت کارکنان و مشتریان اهمیت دارد چون اغلب این بخارات برای ریهها سمی و خطرناک هستند و باعث بیماری میشوند خصوصاً بوی بخارات روغن و سرخ کردنی که بهشدت مضر است.
استخدام پرسنل و نیروی کار برای رستوران
پس از این که رستورانتان به طور کامل آماده شد، میتوانید بر اساس شرایط و رویکرد رستوران خود، اقدام به گزینش و استخدام نیروی کار کنید.
موضوع دیگری که در قدم اول باید مدنظر بگیرید، قوانین اداره کار است. در واقع این قوانین برای حفاظت از نیروی کار و جلوگیری از اخراج بی دلیل و یا هر گونه اجحاف در حقوق آنها ایجاد شده است.
شما به عنوان صاحب رستوران باید استانداردهای لازم جهت استخدام نیروی کار و همچنین شرایط و بسترهای حقوقی، امنیتی و بحث حفظ سلامت را برای آنها فراهم کنید.
هر رستورانی بر اساس بزرگی میتواند تعدادی پرسنل داشته باشد. کاری که شما باید انجام دهید، تهیه یک لیست از عناوین شغلی مورد نیاز رستوران خود بر اساس اولویت است.
مشاغل رستورانی در سه بخش عمده دسته بندی میشوند: کارکنان جلوی رستوران، کارکنان پشت رستوران و مدیران
کارکنان جلوی رستوران این دسته شامل عناوین شغلی میباشد که در ارتباط مستقیم با مشتریها هستند. برای مثال؛ مدیر سالن، میزبان، گارسون، صندوق دار، مسئول میز جزء مشاغل در صحنه در یک رستوران محسوب میشوند.
لازم به ذکر است صندوق دار باید حواسش به سفارشات و حساب و کتاب هر میز باشد و این موضوع نیازمند سواد و دقت بالا است. همچنین باید صندوقدار شما بر نرم افزاری که استفاده میکنید مسلط باشد و بهعنوانمثال در یک رستوران، باید اطلاعات خوبی از نرم افزار حسابداری رستوران مجموعه داشته باشد.
کارکنان پشت رستوران؛ این دسته شامل عناوین شغلی میباشند، که در ارتباط مستقیم با مشتریها نیستند و به طور کلی توسط مشتریها دیده نمیشوند. از مشاغل پشت صحنه در یک رستوران میتوان به سرآشپز، آشپز، کمک آشپز، مسئول خرید، ظرف شور و نظافتچی اشاره کرد.
مدیریت رستوران؛ مدیران یک رستوران معمولاً در بخشهای مختلف یک رستوران در رفت و آمد هستند. مدیر کل، مدیر شیفت، دستیار مدیر کل و حسابدار از عناوین مدیریتی یک رستوران محسوب میشوند.
ایده تبلیغاتی مؤثر برای رستوران
رقابت در کسب و کارهایی مثل رستورانها و فستفودها بسیار بالا و فشرده میباشد. مخصوصاً اگر بهتازگی راه اندازی و افتتاح شده باشند. بنابراین برای موفقیت در این بازار رقابتی، میبایست تکنیکها و استراتژیهای عملی و کاربردی بازاریابی را بکار ببرید:
- بازاریابی با عکاسیهای خوشمزه
- بازاریابی دیجیتال با اپلیکیشن
- بازاریابی با گوگل مپ
- بازاریابی پاپ آپ بر روی اپلیکیشنهای معروف
- بازاریابی با ویدئو و پادکست
- بازاریابی رستوران با ایجاد سایت
- بازاریابی با اعتماد سازی
- ارتباط با اینفلوئنسرهای رستوران و خوراکیها
- بازاریابی با پکیجهای ارسال غذا
- بازاریابی با تخفیفهای مناسبتی
برگزاری افتتاحیه با بهترین خدمات
از تعداد محدودی از مهمانان دعوت کنید تا در مراسم افتتاحیه رستورانتان شرکت کنند، معمولاً دوستان و خانواده کارکنان شما بهترین گزینه هستند. این استراتژی به شما این امکان را میدهد که هر گونه نقص در سرویس دهی خود را برطرف کنید.
مدیریت هزینههای رستوران با نرم افزار حسابداری رستوران محک
صنعت رستوران داری همیشه بخش مهمی از اقتصاد و فرهنگ ما بوده است. همیشه مدیریت هزینهها در یک رستوران برای فعالان این صنف با چالشهای بسیار زیادی همراه است و محاسبه هزینه خرید مواد اولیه رستوران به صورت روزانه و ماهانه، کنترل روی میزان فروش، ارزیابی سود فروش، تشخیص فروش و درآمد برخی غذاها همیشه برای فعالان این حوزه همراه با چالش است.
با استفاده از نرم افزار حسابداری رستوران محک میتوان این کار را به راحتی انجام داد. امید است از راهنمای راه اندازی رستوران ما برای کمک به اجرای موفقیتآمیز طرح تجاری رستوران خود نهایت استفاده را داشته باشید.